داستان برند بوش؛ مهندسی آلمانی در خدمت صنعت برق و الکترونیک

بوش (Robert Bosch GmbH) شرکتی بین‌المللی با حوزه‌ی فعالیت طراحی، ساخت و فروش انواع محصولات و تجهیزات مهندسی است. مرکز مدیریت شرکت در گرلینگن در نزدیکی اشتوتگارت آلمان قرار دارد و سابقه‌ای نزدیک به ۱۵۰ سال، آن را پشتیبانی می‌کند. اگرچه در اکثر نقاط جهان از بوش به‌عنوان نام شرکت یاد شده، اما در اسناد رسمی، به احترام بنیا‌ن‌گذار، نام رابرت بوش استفاده می‌شود.

 

شرکت آلمانی بوش در ۴ زمینه‌ی اصلی فعالیت می‌کند که در هر کدام هم در میان نام‌های مشهور و شناخته‌شده قرار دارد. راهکارهای موبایلی نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، محصولات مخصوص مصرف‌کننده مانند لوازم خانگی و ابزارهای کارگاهی، فناوری‌های صنعتی و انرژی و ساخت‌وساز، زمینه‌های اصلی فعالیت شرکت هستند. آن‌ها برای توسعه‌ی فعالیت‌های خود خریدهای بزرگی را هم در طول تاریخ انجام داده‌اند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به شرکت Rexroth در حوزه‌ی فناوری‌های صنعتی اشاره کرد.

بوش که یکی از ۱۰ شرکت بزرگ آلمانی محسوب می‌شود، بیش از همه شهرتی جهانی در تأمین قطعات اتومبیل دارد. آن‌ها پیش‌گام بازار شمع خودرو، سیستم‌های انژکتوری و ترمز در جهان هستند. امروزه، برند آلمانی در بیش از ۵۰ کشور جهان مراکز عملیاتی دارد. از سال ۱۹۹۶، سهام شرکت بوش بین مؤسسه‌ای غیرانتفاعی و خانواده‌ی بوش تقسیم شد. ۹۲ درصد در اختیار بنیاد رابرت بوش است که شرکت را با اصول غیرانتفاعی اداره کرده و سود حاصله را در فعالیت‌های خیرخواهانه هزینه می‌کند.

بوش / Bosch

 

مرکز مدیریت جهانی بوش در گرلینگن

تاریخچه‌ی تأسیس

رابرت بوش، جوانی آلمانی بود که از همان سال‌های ابتدایی فعالیت، با رویایی تأسیس کسب‌وکار اختصاصی خودش زندگی می‌کرد. او در سال ۱۸۸۶ کارگاهی را با هدف اجرای پروژه‌های دقیق مکانیکی و الکترونیکی در اشتوتگارت تأسیس کرد. تأسیس این کارگاه، شروعی بر دورانی شد که در سال‌های بعد استقلال، ورود به بازارهای خارج از آلمان، فعالیت در صنعت خودرو و حضور در بزرگ‌ترین کارخانه‌های جهان را به همراه داشت.

رابرت بوش

 

رابرت بوش

سال‌های ابتدایی فعالیت کارگاه رابرت، مانند هر کسب‌وکار دیگر با فراز و فرودهای متعددی همراه بود. او در میانه‌ی دهه‌ی ۱۸۹۰ رشد بیشتر را در شرکت خود احساس کرد که منجر به روند صعودی سریع در آستانه‌ی قرن بیستم شد.

اولین پروژه‌ی جدی بوش، بهینه‌سازی طراحی و ساخت شمع خودرو بود

رابرت بوش در سال‌های ابتدایی هرنوع پروژه‌ی طراحی و ساخت دقیق در حوزه‌های مهندسی مکانیک و الکترونیک را انجام می‌داد. پروژه‌هایی که شاید شامل پیاده‌سازی سیستم‌های تلفن یا لامپ‌های روشنایی هم می‌شد. اولین پروژه‌ی مهم او، ساخت دستگاه جرقه‌زن مغناطیسی برای یک موتور ثابت بود که طراحی آن نیز از قبل وجود داشت. رابرت با پذیرفتن این پروژه و بهینه‌سازی طراحی موجود، اولین قدم‌ها را برای شهرت جهانی برداشت.

بوش / Bosch

 

اولین کارگاه بوش

از سال ۱۸۹۷، بوش به‌عنوان تنها تولیدکننده‌ی شمع جرقه‌ای اتومبیل شناخته می‌شد. او زمینه‌ی تخصصی شرکتش را پیدا کرده بود و با ورود به صنعت پرظرفیت خودرو، آینده‌اش را تضمین‌شده می‌دید.

با ورود به قرن بیستم، تلاش‌های برای بهبود محصولات شرکت افزایش یافت. رابرت برای پست مدیریت مهندسی شرکتش گاتلاب هانولد را استخدام کرده بود که در سال ۱۹۰۲، طرحی جدید برای شمع خودرو ارائه کرد. طرح هانولد ولتاژ بیشتری را مورد استفاده قرار می‌داد که موجب ثبات بیشتر عملکردی محصولات بوش می‌شد. تولید اولین نمونه‌های آن شمع، بوش را به تأمین‌کننده‌ی جهانی قطعات مربوطه در خودرو تبدیل کرد.

بوش / Bosch

 

شمع جرقه‌زن ولتاژ پایین بوش

هانولد ابتدا به‌عنوان شاگرد در کارگاه بوش مشغول شد. او در سال‌های بعد علاوه‌بر توسعه‌ی طرح شمع خودرو، نوآوری‌هایی در سیستم روشنایی، استارتر و بوق خودرو هم داشت که آن‌ها را به خط تولید بوش اضافه کرد. هانولد در سال ۱۹۲۳ از دنیا رفت.

بریتانیا اولین مقصد بوش در خارج از آلمان بود

اولین تلاش‌ها برای ورود به بازار جهانی، در سال ۱۸۹۸ و با ورود به بریتانیا انجام شد. رابرت بوش به‌همراه فردریک سیمز، شعبه‌ای از شرکت خود را در لندن تأسیس کرد که قدم اولیه برای ورودی جدی به بازارهای دیگر اروپایی بود. پس از تأسیس این شعبه، فروش در کشورهای اروپایی دیگر به‌سرعت شروع شد.

بوش / Bosch

 

شمع ولتاژ بالای بوش

پس از لندن، نوبت به پاریس رسید. فرانسه بزرگ‌ترین بازار اروپایی خودرو بود و بوش در سال ۱۸۹۹ با تأسیس زیرمجموعه به آن وارد شد. توسعه‌ی کسب‌وکار در پاریس با سرعت بالایی انجام شد و از سال ۱۹۰۵، برند آلمانی محصولات خود را در کارخانه‌ی اختصاصی فرانسه نیز تولید می‌کرد.

بوش / Bosch

 

پتنت شمع ولتاژ بالا

بوش پیش از آن که کارخانه‌ای بزرگ برای تولید محصولات راه‌اندازی کند، چند بار جابه‌جایی به ساختمان‌های مختلف را تجربه کرد. او درنهایت در سال ۱۹۰۱ تصمیم گرفت تا کارگاه تولیدی خود را گسترش دهد و با خرید زمین‌ها و ساختمان‌های اطراف، اولین کارخانه‌ی رسمی را تأسیس کند. تمامی ساختمان از بتن تقویت‌شده ساخته شد. با وجود پیاده‌سازی معماری رنسانسی در آن، کارخانه‌ی بوش برای سال‌های اولیه‌ی قرن بیستم، مرکزی بسیار مدرن بود.

بوش / Bosch

ساختمان اولین کارخانه‌ی بوش

توسعه‌ی بین‌المللی

با شروع قرن بیستم، صنعت خودرو روز‌به‌روز اهمیت خود را به جهانیان نشان می‌داد. اولین مسابقات اتومبیل‌رانی در همان سال‌های اولیه و با هدف رقابت هرچه بیشتر خودروسازها و تولید‌کننده‌های قطعات برگزار شد. در سال ۱۹۰۳، مسابقه‌ای به‌نام Godron Bennett در ایرلند برگزار شد که Camille Jenatzy با خودروی مرسدس در آن به قهرمانی رسید. سیستم شمع و جرقه‌ی بوش که در سخت‌ترین شرایط هم به‌خوبی عمل می‌کرد، یکی از علل پیروزی کامیل در مسابقه‌ی مذکور بود.

بوش / Bosch

 

مسابقه‌ی اتومبیل‌رانی گوردون بنت

آمریکا بازاری جدی برای بوش بود

بوش سیستم‌های شمع و جرقه‌ی خود را طی تبلیغاتی در آمریکا معرفی کرد که منجر به سفارش‌هایی میلیون دلاری از سوی مشتریان آن کشور در سال ۱۹۰۶ شد. همین سفارش‌ها، فروش برند آلمانی را در طول یک سال، دوبرابر کرد. کسب‌وکار بوش در آمریکا به‌قدری سودده شد که آن‌ها در سال ۱۹۱۲ زیرمجموعه‌ی تولیدی خود را در اسپرینگ‌فیلد ماساچوست تأسیس کردند.

بوش / Bosch

 

کارخانه‌ی بوش در پاریس

پس از آمریکا، نوبت به بازارهای دیگر نقاط جهان رسید تا یکی پس از دیگری، میزبان برند آلمانی شوند. دفاتر فروش به‌ترتیب در میانه‌ی دوم دهه‌ی ۱۹۰۰ در کشورهای متعدد جهان تأسیس شدند. آفریقای جنوبی، استرالیا، آرژانتین، چین و ژاپن به‌ترتیب شاهد تأسیس دفاتر بوش شدند تا شبکه‌ی فروش آلمانی‌ها به همه‌ی قاره‌های جهان توسعه یابد. در سال ۱۹۱۳، کسب‌وکار شرکت در خارج از آلمان، ۸۸ درصد از درآمد را به خود اختصاص می‌داد.

بوش / Bosch

 

اولین نمونه‌های چراغ خودروی بوش

با پیشرفت فناوری خودروها و افزایش تقاضا، نیاز به امنیت و سرعت بیشتر هم  به آن‌ها افزوده شد. بوش باتوجه‌به همین نیازهای جدید، محصولات مرتبط با آن‌ها را طراحی و به بازار عرضه کرد. سیستم روشنایی و استارتر، محصولات مهمی بودند که در سال‌های ۱۹۱۳ و ۱۹۱۴ عرضه شدند. سیستم روشنایی شامل چراغ‌های بالای خودرو، ژنراتور، رگولاتور و باتری بود تا روشنایی مناسبی را برای خودروها تأمین کند.

بوش / Bosch

 

تبلیغات بوش در ابتدای قرن بیستم

جنگ جهانی اول

جنگ جهانی اول با تعطیلی دفاتر بین‌المللی همراه بود

با شعله‌ور شدن آتش اولین جنگ جهانی در سال ۱۹۱۴، همه‌ی بازارهای خارجی بوش به یک‌باره تعطیل شدند. تحقیق و توسعه متوقف شد و تولید در آلمان نیز به اسلحه اختصاص یافت. بوش از آن زمان به‌جای شمع خودرو، به تولید چاشنی‌های انفجاری نارنجک مشغول شد. تقریبا نیمی از نیروی انسانی شرکت نیز به خدمات نظامی فراخوانده شدند و زنان، نیروی جدید کار در کارخانه‌ها بودند. از میان افرادی که به جنگ رفتند، ۴۵۳ نفر از آن‌ها هیچ‌گاه به بوش باز نگشتند.

بوش / Bosch

 

اولین کارمندان بوش

بوش برای کمک بیشتر به بهبود شرایط دشوار جنگ، زیرساخت‌های تولیدی خود را نیز به کار گرفت. آن‌ها یکی از بخش‌های تولید چراغ خودرو را به بیمارستانی برای آسیب‌دیده‌های جنگ اختصاص دادند.

در دروان جنگ جهانی، دفاتر فروش و نشان‌های انحصاری شرکت به‌نوعی به دست دیگران افتاد. البته، شعبه‌ی آمریکایی که توسط سرمایه‌داری از همان کشور خریداری شده بود، با همان نام Bosch به کار خود ادامه می‌داد. گاتلوب هانولد در آن زمان برای جلوگیری از هرگونه اشتباه و سردرگمی در شناسایی محصولات بوش، لوگویی دایره‌ای برای شرکت طراحی کرد که تا امروز هم نشانه‌هایی از آن در لوگوی بوش باقی مانده است.

بوش / Bosch

 

طراحی اولیه‌ی لوگوی بوش

پس از جنگ، بوش به‌صورت شرکت عمومی مسئولیت محدود و با نام Robert Bosch AG کار خود را ادامه داد و در همان ابتدا، با چالش‌های متعددی روبه‌رو شد. بازگشت به بازارهای جهانی به‌خاطر ظهور رقبای جدید، دشواری زیادی داشت و پتنت‌ها نیز از مالکیت برند آلمانی خارج شده بودند. به‌هرحال، تسلیم شدن هیچ‌گاه در دستور کار آلمانی‌ها قرار نداشت. آن‌ها به‌سرعت قراردادهای قدیمی را بازنویسی کرده و دفاتر جدید تأسیس کردند. در همان دوران تمرکز روی مهارت اصلی بوش یعنی عطش شدید برای نوآوری، ادامه داشت.

بوش / Bosch

 

رابرت بوش در حال آزمایش قطعه‌‌ای در کارخانه

با افزایش فروش خودروها، امنیت آن‌ها بازاری جدید برای بوش بود

فعالیت‌هایی که به‌خاطر جنگ جهانی اول متوقف شده بودند، دوباره از سر گرفته شدند. نیروی محرکه‌ای که این بار مهندسان بوش را به تحقیق و نوآوری بیشتر هدایت می‌کرد، ترافیک بیشتر در جاده‌های سرتاسر جهان بود که نیاز به امنیت، یکی از اولین درخواست‌های آن محسوب می‌شد. تا سال ۱۹۲۶، تحقیق و توسعه برای ارائه‌ی محصولاتی در جهت نیازهای جدید ادامه داشت و مواردی همچون چراغ موتورسیکلت و دوچرخه، بوق، شیشه‌ پاک‌کن و شمع متصل به باتری به مجموعه‌ی محصولات شرکت اضافه شدند.

بوش / Bosch

 

بوق خودرو محصول بوش

بوش در سال‌هایی که برای بازگشت به بازار قطعات خودرو تلاش می‌کرد، روندی جالب توجه از خدمات مشتریان را نیز شروع کرد. شبکه‌ای از کارگاه‌های تعمیر و نصب مستقل که طبق استانداردی مشخص به مشتریان خدمت‌رسانی کنند، نیاز آن سال‌های صنعت خودرو بود. چنین رویکردی قبلا در آمریکا انجام شده بود و بوش هم در سال ۱۹۲۱ با تأسیس Bosch Car Service، تعمیرگاه‌هایی را در خارج از آلمان برای خدمت‌رسانی بهتر تأسیس کرد. تا سال ۱۹۳۰، تعداد تعمیرگاه‌های بوش به ۲۷۵۰ عدد رسید. همین کارگاه‌ها، یکی از مهم‌ترین عناصر شهرت جهانی بوش در سال‌های بعد بودند.

بوش / Bosch

 

خط تولید بوش با حضور کارگران رن

پس از چند دهه فعالیت، بوش به کیفیت و تولید سریع و ارزان مشهور شده بود. یکی از دلایل رسیدن به چنان شهرتی، خط تولید پیشرفته‌ی شرکت آلمانی بود که از سال ۱۹۲۵، به‌مرور در کارخانه‌های متعدد پیاده‌سازی شد. خط تولید پیشرفته، زمان تولید شمع خودرو را از ۵۰ روز به ۵ روز رساند.

بوش / Bosch

 

خط تولید چراغ خودرو

نوآوری و ورود به صنایع جدید

بوش درکنار بهینه‌سازی محصولات خود، همیشه به‌دنبال نوآوری‌های بیشتر در صنعت خودرو نیز بود. شرکت در سال ۱۹۲۷ پدیده‌ای جدید را به جهانیان معرفی کرد که تا به امروز هنوز کاربرد دارد. پمپ انژکتوری دیزلی، واکنش بوش به نیاز روزافزون بهینه‌سازی موتورهای دیزلی بود که در آن سال معرفی شد. سیستم جدید بوش ابتدا برای کامیون‌ها طراحی شد و از سال ۱۹۳۶ به‌صورت اختصاصی برای خودروهای سواری به بازار راه یافت.

بوش / Bosch

 

پمپ انژکتوری دیزلی بوش

با وجود نوآوری‌های متعدد، صنعت خودروسازی آلمان در میانه‌ی دوم دهه‌ی ۱۹۲۰ با بحران مواجه شد. کاهش تقاضا، بوش را به فکر وا داشت تا محصولات جدیدی را به سبد قابل عرضه‌ی خود اضافه کند.

تلاش برای ورود به حوزه‌های جدید، با ترکیب استراتژی‌های متعدد همراه شد که قبلا هر کدام بازدهی خود را ثابت کرده بودند. استراتژی‌های جدید شامل بهبود محصولات موجود و توسعه‌ی آن‌ها تا تولید به‌صورت سری در دسته‌ی ابزارهای برقی و فناوری‌های گرمایشی می‌شد. به‌علاوه، تلاش برای ورود به حوزه‌های جدید همچون رادیو وتلویزیون هم در همان استراتژی‌ها قرار داشت.

بوش / Bosch

 

رادیوی خودرویی بوش

مهندسان بوش در مسیر ورود به صنعت رادیو با همکاری Blaupunkt اولین رادیوی داخل خودرو را تولید کردند. عرضه‌ی محصول آن‌ها در سال ۱۹۳۲ به‌معنای ورود موسیقی به جاده‌های سرتاسر جهان بود.

داستان توسعه‌ی ابزارهای برقی بوش با اختراعی توسط هرمان اشتاینهارت، مهندس این شرکت شروع شد. او در کارگاه خود ابزاری به نام Forfex ساخت که موتوری در داخل دسته‌ی آن تعبیه شده بود. هرمان همین دستگاه را برای کار بیشتر در اختیار تیم تحقیق و توسعه قرار داد. بهره‌گیری از اصول دستگاه مذکور باعث شد تا اولین نمونه‌های دریل برقی توسط مهندسان بوش طراحی و ساخته شود که برای اولین‌بار نیز در پروژه‌های ساخت‌وسازی خود شرکت در اطراف کارخانه به کار گرفته شد.

بوش / Bosch

 

اولین دریل برقی بوش

سایه‌ی جنگ جهانی هنوز بر سر برند آلمانی سنگینی می‌کرد. با گذشت ۱۰ سال از جنگ، هنوز فروش بین‌المللی آن‌ها با چالش روبه‌رو بود و تنها ۳۴ درصد از فروش را تشکیل می‌داد. هزینه‌های بالای حمل‌ونقل و موانع گمرکی، برند آلمانی را مجاب کرد تا به‌دنبال راهکارهای جایگزین باشد. جست‌وجو برای همکاری در تولید در کشورهای فرانسه، انگلستان و ایتالیا شروع شد. در استرالیا و ژاپن، از سال‌های قبل تولید محصولات تحت لیسانس بوش ادامه داشت. به‌هرحال راهکارهای جایگزین نتیجه داد و در سال ۱۹۳۲، فروش خارجی به ۵۵ درصد رسید.

توسعه‌ی جهانی با موانع متعدد حمل‌‌ونقل و قوانین گمرکی روبه‌رو بود

نوآوری در صنایع جدید همیشه در دستور کار بوش قرار داشت. آن‌ها در مسیر پیدا کردن همکاران خارجی با پیش‌گام اسکاتلندی صنعت تلویزیون، جان لوجی بیرد و شرک‌های Zeiss Ikon و Loewe همکار شدند و Fernesh AG یا FESE را در سال ۱۹۲۹ تأسیس کردند. سال‌ها تحقیق و توسعه در صنعت تلویزیون و رسانه بالاخره با شرکت جدید نتیجه داد و اولین دستگاه‌های ضبط الکترونیکی برای بازی‌های المپیک ۱۹۳۶ برلین معرفی شد. در همان سال گیرنده‌های خانگی تلویزیون نیز به بازارها آمدند. همین شرکت FESE سال‌ها بعد در پروژه‌ی ساخت بمبی با کنترل تلویزیونی از راه دو درگیر شد که با پایان جنگ جهانی دوم ناتمام ماند.

بوش / Bosch

 

پمپ دیزلی بوش در موتور هواپیما

با به قدرت رسیدن ناسیونال سوسیالیست‌ها در آلمان، چالش‌های جدیدی برای بوش پدید آمد. دولت آن‌ها را موظف کرد تا منابع تحقیق و توسعه‌ی خود را به ساخت موتورهای انژکتوری برای هواپیما اختصاص دهند و همچنین چند کارخانه‌ی جدید برای تولید تجهیزات مورد نیاز در این حوزه تأسیس کنند. فناوری مورد تمرکز و علاقه‌ی نظامیان نیز تلویزیون بود که باید در خدمت به آن‌ها پیشرفت می‌کرد. همین رویکردها باعث شد تا فروش خارجی بوش تا سال ۱۹۳۹ به ۹ درصد کاهش پیدا کند.

جنگ جهانی دوم

با شروع دومین جنگ جهانی، بار دیگر تمرکز فعالیت‌های بوش به سمت محصولات نظامی معطوف شد. ارتش آلمان در آن سال‌ها به ماشین‌آلات و خودروی بسیاری نیاز داشت و به‌همین دلیل فعالیت‌های بخش خودرو با قدرت ادامه یافت.

بوش / Bosch

 

زنان در خط تولید بوش جنگ جهانی دوم

صنعت آلمان به‌طور کلی در جریان جنگ جهانی دوم تغییرات متعددی را تجربه کرد. بسیاری از افراد مشغول در آن به جنگ فراخوانده شدند و به‌جای آن‌ها از اسرای جنگی در صنایع استفاده شد که باید در شرایطی غیرانسانی زندگی و کار می‌کردند.

بوش از همان ابتدا در جبهه‌ی مقاومت دربرابر نازی‌ها قرار گرفت. تیم مدیریت و در رأس آن‌ها کارل فریدریش گوردلر (مشاور آن سال‌های بوش) به‌عنوان جبهه‌ای داخلی برخلاف تمایلات نازی‌ها عمل می‌کردند. آن‌ها برنامه‌هایی را نیز برای استخدام و حمایت مالی از یهودیان پیاده‌سازی کردند که به‌نوعی مخالفت مستقیم با رژیم نازی محسوب می‌شد.

بوش / Bosch

 

خرابه‌ی کارخانه‌ی بوش در جنگ جهانی دوم

کارخانه‌های بوش هدفی استراتژیک برای متفقین بودند

نیروهای متفقین در جریان جنگ جهانی دوم زیرساخت‌های بوش را به‌شدت بمباران کردند. رابرت بوش در سال ۱۹۴۲ از دنیا رفت و شاهد نابود شدن کارخانه‌های خود در جریان جنگ نبود. بنیان‌گذار افسانه‌ای بوش پیش از مرگش به‌نوعی دستورالعمل‌های مدیریتی را در شرکت پیاده‌سازی کرده بود که افراد پس از او، مسیر مورد نظر برای موفقیت‌های آتی را به‌خوبی درک می‌کردند.

بازسازی و توسعه‌ی مجدد جهانی

همکاری (اجباری) بوش با نیروهای نظامی نازی، آن‌ها را به هدفی استراتژیک در دوران جنگ تبدیل کرد بود. پس از جنگ جهانی دوم، آن‌ها بار دیگر با تعطیلی مراکز بین‌المللی خود مواجه بود. به‌علاوه این بار زیرساخت‌های تولیدی هم نابود شده بودند و شرکت باید به‌نوعی کار خود را از نزدیک به صفر شروع می‌کرد. به‌همین دلیل دهه‌های بعدی برای برند آلمانی با فعالیت‌های بازسازی و همچنین ورود به صنایع جدید همراه شد.

بوش / Bosch

 

خط تولید ابزار برقی بوش پس از جنگ

روزها و ماه‌های ابتدایی بازسازی با تلاش برای جذب نیروی انسانی و پرداخت هزینه‌های آن‌ها همراه بود. بوش برای استخدام مجدد کارگران خود باید ابتدا کاری برای انجام دادن و سپس مواد اولیه‌ای برای تزریق به خطوط نیمه مخروبه‌ی خود پیدا می‌کرد. اولین محصول، دیگ آشپزی بود که با استفاده از کلاه‌های جنگی استیل و باقیمانده‌ی فلزات از ساختمان کارخانه‌ها تولید می‌شد. کارگران محصولات تولید شده را با موارد مورد نیاز خود مبادله کرده و برخی نیز خودشان از محصولات استفاده می‌کردند. پس از مدتی بار دیگر تولید محصولات پیچیده در کارخانه شروع شد که شمع خودرو برای خودروهای نظامی متفقین، اولین محصول آن دسته بود.

بوش / Bosch

 

خط تولید بسته‌بندی بوش

تحقیق و توسعه بار دیگر به‌عنوان موتور محرکه‌ی بوش شروع به کار کرد. آن‌ها در شمع‌های تولیدی جدید برخی از فناوری‌های قدیمی را جایگزین کردند که موجب افزایش بهره‌وری محصولات شد. به‌علاوه برای تحقیقات مهندسی مواد خود کارخانه نیز نمونه‌هایی از میکروسکوپ‌های الکترونی ساخته شد.

هنس والتز پس از مرگ رابرت بوش به‌عنوان مدیر کارخانه انتخاب شده بود. روندهای مدیریت و استراتژی طبق وصیت‌نامه‌ی بنیان‌گذار پیگیری می‌شد که یکی از بخش‌های مهم آن، اختصاص بخشی از درآمد به کارهای خیریه بود. والتز تا سال ۱۹۶۳ در سمت خود باقی ماند.

بوش / Bosch

 

اولین محصولات الکترونیکی در بوش

نازی‌ها که هدفی به‌نام قدرت جهانی را دنبال می‌کردند، به شرکت‌های بزرگ و اقتصادی پیشرفته وابسته بودند. به‌همین دلیل پس از پایان دوران حکومت آن‌ها، متفقین تلاش می‌کردند تا با ازبین‌بردن چنان شرکت‌هایی، رویای نازی‌ها را حتی پس از مرگ حزب نابود کنند. یکی از اهداف آن‌ها بوش بود که رشد جهانی مناسبی را در سال‌های قبل تجربه کرد. به‌هرحال درنهایت متفقین موفق به تجزیه‌‌ی بوش نشدند، اما برند آلمانی مجبور شد تا پتنت‌های خود را برای استفاده‌ی رقبا آزاد کند.

شرکت‌های بزرگ با درآمد بالا، نمادی از نازی‌ها محسوب می‌شدند

شروع مجدد فعالیت‌های بین‌المللی نیاز به زمان بیشتری داشت. پس از جنگ تقریبا هیچ دفتر خارجی برای آلمانی‌ها باقی نمانده بود. آن‌ها با تمرکز روی بازارهای درحال رشد همچون برزیل و هند توانستند شروعی مناسب برای فروش بین‌المللی داشته باشند. به‌هرحال بازگشت مناسب به بازارها تا سال ۱۹۶۰ به طول انجامید و در آن زمان فروش بین‌المللی بوش، ۲۰ درصد از فروش کل را به خود اختصاص می‌داد.

بوش / Bosch

 

تبلیغات لوازم خانگی بوش در دهه‌ی ۱۹۷۰

تولید جدی لوازم خانگی

محصولات مخصوص مصرف‌کننده حوزه‌ای دیگر از فعالیت‌های بوش را تشکیل دادند که برای توسعه‌ی مجدد فعالیت‌ها حیاتی بودند. چنان محصولاتی نماد شکوفایی مجدد آلمان و اروپا شدند و نیازهای مردم را در سال‌های تولد دوباره پس از جنگ جهانی برطرف می‌کردند. از میان این دسته از محصولات می‌توان به لوازم خانگی مخصوص آشپزخانه و ابزارهای برقی اشاره کرد. محصولات بنیادی دیگر همچون رادیوهای مخصوص خودرو نیز در آن سال‌ها فروش میلیونی را تجربه کردند.

علاوه‌بر یخچال و ماشین لباسشویی که جزو محصولات اصلی بوش برای سلطه بر بازار لوازم خانگی محسوب می‌شدند، مخلوط‌کن اختراع جدید آن‌ها بود که با تمرکز بر زنان خانه‌دار مناطق روستایی و اطراف شهرها تولید شد. شعار محصول جدید بوش به‌نام Neuzeit، آسان‌سازی کارهای خانگی برای آن دسته از زنان بود. بوش با تصور پرجمعیت بودن خانه‌های آن مناطق، محصولی را ارائه می‌کرد که حجم بالایی از غذا را به‌راحتی مخلوط کرده و کارهای روزمره‌ی زنان خانه‌دار را آسان‌تر کند.

بوش / Bosch

 

تبلیغ ابزارهای برقی بوش در چین

درکنار تولید لوازم خانگی جدید، نوآوری در تولید محصولات قدیمی همچون سیستم‌های انژکتوری ابزار دیگر بازسازی بوش شد. آن‌ها با بهره‌گیری از پیشرفت‌های ایجاد شده در اثر تحقیقات نظامی و ساخت موتور هواپیما، سیستم‌های انژکتوری خودروها را هم بهبود دادند که منجر به نوآوری‌های قابل توجهی در ابتدایی دهه‌ی ۱۹۵۰ شد.

ابزارهای برقی در سال‌های شکوفایی اقتصادی طرفداران زیادی داشتند

ابزارهای برقی و ساخت تجهیزات مورد نیاز در خانه‌ها، روندهای پرطرفدار سال‌های پس از جنگ بودند. بوش تلاش کرد تا با ارائه‌ی ابزارهای مورد نیاز مردم در این حوزه‌ها، پایگاه خود در بازار مورد نظر را محکم‌تر از پیش کند. برند آلمانی با معرفی محصولی به‌نام Bosch Combi به‌صورت جدی‌تر وارد بازار ابزارهای برقی شد. محصول جدید آلمانی‌ها انواع کاربردها از دریل و پیچ‌گوشتی برقی تا سنباده زدن و حتی بریدن را برای مشتری انجام می‌داد.

بوش / Bosch

 

مرکز تحقیق و توسعه‌ی بوش در آبشتات

دهه‌ی ۱۹۵۰ با ورود جدی‌تر بوش به صنعت الکترونیک هم همراه بود. آن‌ها ابتدا با تولید قطعات الکترونیکی محدود همچون Varode به بازار وارد شدند و در دهه‌های بعد مدارهای مجتمع و ترانزیستور هم به‌عنوان محصولات برند آلمانی به بازار آمدند. ورود به صنعت الکترونیک ابتدا با شک و تردید همراه بود، اما به‌هرحال دانه‌های اولیه‌ی صنعت را در شرکت کاشت که هنوز هم به‌عنوان حوزه‌ای مهم از درآمد و فعالیت بوش شناخته می‌شود.

گسترش همه‌جانبه و پیش‌گامی در صنعت برق خودرو

دهه‌های ۱۵۰ و ۱۹۶۰ با توسعه‌ی فعالیت‌ها و افزایش استخدام در بوش همراه بود. تعداد کارمندان آن‌ها از ۱۵ هزار به ۷۰ هزار نفر رسید. ساختارهای متمرکز و مدیریت در ابعاد متوسط دیگر برای بوش پاسخگو نبودند و آن‌ها باید تغییراتی جدی ایجاد می‌کردند. در دهه‌ی ۱۹۶۰، به‌مرور استقلال بخش‌های مختلف شرکت شروع شد و ابتدا بخش ابزارهای برقی به سمت استقلال پیش رفت. استخدام گسترده و آموزش مجدد نیروها خصوصا برای تولید تجهیزات برقی خودرو، در همین دوران انجام شد.

بوش / Bosch

 

پیست آزمایش ترمز ضد قفل بوش

با وجود آن‌که صنعت خودرو هنوز به‌عنوان حوزه‌ی اصلی فعالیت‌های بوش شناخته می‌شد، آن‌ها باید بازارهای جدید را نیز امتحان می‌کردند تا از دوران اوج اروپای غربی عقب نمانند. صنایعی همچون هیدرولیک، تجهیزات الکترونیکی پزشکی و فناوری‌های رادیویی، به‌‌مرور زمینه‌های فعالیت جدید را برای برند آلمانی ایجاد کردند. صنعت بعدی، بسته‌بندی بود که در سال ۱۹۶۳ و با خرید چند شرکت به‌عنوان حوزه‌ی مهمی از فعالیت‌های بوش خود را نشان داد.

تحقیق و توسعه جزئی همیشگی از فرهنگ بوش محسوب شده است

فرایندهای تحقیق و توسعه مانند همیشه در صنایع جدید هم به کمک بوش آمدند. تأسیس مراکز جدید تحقیق و توسعه درکنار تمرکز روی فناروی‌های جدید همچون مدارهای مجتمع، پایه‌های نوآوری بوش را محکم‌تر از همیشه کرد که به موفقیت‌های بزرگی در سال‌های بعد انجامید.

بوش / Bosch

 

تلفن داخل خودرویی بوش

تغییر مسیر جدی بوش به دنیای الکترونیک در دهه‌ی ۱۹۷۰ نتایج خود را نشان داد. به‌هرحال حوزه‌ی بکر آن سال‌ها موفقیت‌هایی را برای برند آلمانی به‌همراه داشت که موفقیت‌های امروزی نیز مدیونش هستند. استفاده از فناوری‌های الکترونیک و دیجیتال در خودروها همچون سیستم‌های ضد قفل ترمز به‌نام ABS، باعث شد تا نام بوش بیش‌ازپیش در صنعت خودروسازی شناخته شود.

حوزه‌ی بعدی که در سال‌های توسعه‌ی جهانی میزبان بوش شد، مخابرات بود. آن‌ها از ابتدای دهه‌ی ۱۹۸۰ تولید تجهیزات مخابراتی را به‌عنوان زمینه‌ی تمرکزی جدید انتخاب کرده و فناوری‌هایی برای ماهواره‌های فضایی، تلفن‌های همراه و توسعه‌ی مخابرات، پیاده‌ کردند. بوش تا ۲ دهه در این حوزه فعالیت کرد، اما در پایان توسعه‌های نامطلوب از نظر آن‌ها باعث شد تا برند آلمانی از صنعت مخابرات خارج شود. البته سیستم‌های امنیتی یادگار آن دوران هستند که هنوز هم به‌عنوان بخشی جدی از فعالیت‌های بوش شناخته می‌شوند.

بوش / Bosch

 

اولین نمونه‌ی سیستم ناوبری خودروی بوش

توسعه‌ی جهانی بوش در نیمه‌ی دوم قرن بیستم با تمرکز هرچه بیشتر روی بازارهای آمریکا و آسیا ادامه داشت. آن‌ها در سال ۱۹۸۳ توانستند بالاخره بازاری قابل‌توجه در آمریکا برای خود دست‌وپا کنند و به‌عنوان برندی معتبر به فعالیت ادامه دهند. در آسیا، توسعه به‌صورت تولید محصولات باکیفیت مرتبط با فناوری‌های عکاسی و فیلم‌برداری ادامه پیدا کرد که در کشورهای با صرفه‌ی اقتصادی بیشتر همچون مالزی پیگیری می‌شد. تشکیل شرکت‌های متعدد با همکاری شرکت‌های ژاپنی هم بخشی از فرایند توسعه در آسیا بود.

سال‌های اخیر و وضعیت کنونی برند بوش

بوش ۳ دهه‌ی اخیر فعالیت خود از ۱۹۹۰ تا امروز را به‌عنوان دورانی طلایی برای جهانی‌سازی و رشد اقتصادی معرفی می‌کند. با از بین رفتن پرده‌ی آهنین و پیدایش فرصت‌های جدید همکاری شرق و غرب اروپا، زمینه‌ی پیشرفت هرچه بیشتر برای بوش هم فراهم شد. تا سال ۱۹۹۴، شرکت‌های زیرمجموعه‌ی بوش در ۱۳ کشور از بلوک شرقی اروپا تأسیس شد. برنامه‌‌های برند آلمانی برای تأسیس مراکز تولیدی جدید هم در جمهوری چک، لهستان، مجارستان وروسیه پیگیری می‌شدند. گسترش فعالیت‌ها، فروش بین‌المللی بوش را از ۵۱ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۷۲ درصد در سال ۲۰۰۰ رساند.

بوش / Bosch

 

ماشین‌آلات حفر تونل بوش رکسروث

با شروع دهه‌ی ۱۹۹۰، بازار چین نیز برای ورود کشورهای خارجی مناسب‌تر شد. بوش که تا آن زمان تنها در هند و ژاپن فعالیت‌های جدی داشت و در چین نیز تنها دفاتر فروش محدود را تأسیس کرده بود. از سال ۱۹۹۴، ورود جدی به بازار چین هم شروع شد و مراکز تولیدی بوش در این بازار پر ظرفیت شروع به کار کردند. برند آلمانی توانست به‌سرعت خود را به‌عنوان تولیدکننده‌ای در داخل چین اثبات کند.

حسگرهای فوق حساس داخل خودرو، حوزه‌ی فرمانروایی این برند است

سنسورهای مایکرومکانیکال، یکی از حوزه‌های جدی فعالیت بوش در سال‌های پایانی قرن بیستم بود. این نوع از سنسورها ابتدا در خودروها استفاده شدند تا انواع فرایندهای داخلی را زیر نظر داشته باشند. از سال ۲۰۰۵، سنسورهای مخصوص محصولات مصرف‌کننده‌ها همچون گوشی‌های هوشمند و کنسول‌های بازی هم به خط تولید بوش اضافه شدند. صنعت MEMS با ورود بوش نوآوری‌های متعددی را تجربه کرد که از میان آن‌ها می‌توان فرایند تولید حکاکی پلاسما را نام برد. برند آلمانی از سال ۱۹۹۵ تاکنون حدود ۵ میلیارد محصول در صنعت MEMS تولید کرده است و به‌نوعی پیش‌گام بازار محسوب می‌شود.

بوش / Bosch

 

آزمایشگاه تجهیزات الکترونیک و حسگر بوش

بوش در تمامی سال‌های فعالیت، نوآوری در صنعت خودرو را به‌عنوان وظیفه‌ی اصلی خود دانسته است. آن‌ها در سال ۱۹۹۵ ابتدا سیستم ESP را به ترمز خودروها اضافه کردند که از لغزیدن وسیله‌ی نقلیه جلوگیری می‌کرد. در همان سال TravelPilot از سوی بوش معرفی شد که سیستم راهنمای مسیر با خروجی صوتی برای راننده بود. در سال‌های بعدی و در آستانه‌ی قرن ۲۱، چند فناوری انقلابی دیگر توسط بوش معرفی شد که از میان آن‌ها می‌توان به سیستم‌های کاهش مصرف سوخت و کروز کنترل و دید در شب اشاره کرد.

با فروش بخش مخابرات بوش، شرکت Mannesmann Rexroth در سال ۲۰۰۱ خریداری شد که دورانی جدید را برای برند آلمانی به همراه داشت. فناوری‌های صنعتی با ورود زیرمجموعه‌ی جدید با قدرت بیشتری توسعه پیدا کردند و ساختار شرکت، به تعادل مناسبی رسید. خرید مهم دیگر در سال ۲۰۰۳ رخ داد و Buderus AG برای توسعه‌ی فعالیت‌ها در حوزه‌ی فناوری‌های گرمایی به بوش پیوست. در سال‌های بعد، فناوری‌های نو همچون انرژی خورشیدی نیز به حوزه‌ی فعالیت‌های برند آلمانی افزوده شدند.

بوش / Bosch

 

پیچ‌گوشتی شارژی خانگی بوش

بوش توسعه‌ی ابزارهای فنی را در سال‌های اخیر هم به‌خوبی ادامه داده است. آن‌ها پس از معرفی پیچ‌گوشیتی برقی IXO و مشاهده‌ی فروش بالای آن، حوزه‌ی جدید از فعالیت‌ها را در سال ۲۰۰۳ شروع کردند که با تمرکز روی ابزارهای برقی کوچک با باتری‌های لیتم یونی فعالیت می‌کرد.

اینترنت اشیاء و خودروهای خودران به‌عنوان زمینه‌های جدید توسعه انتخاب شدند

حوزه‌های جدیدی از فعالیت، در سال‌های اخیر به بوش اضافه شده‌اند. به‌عنوان نمونه‌ای از آن‌ها می‌توان به دوچرخه‌های برقی اشاره کرد که در سال ۲۰۱۱ زیرمجموعه‌ای مستقل را به شرکت افزود. به‌علاوه، پیشرفت هرچه بیشتر در حوزه‌های فعالیت سنتی نیز با جدیت ادامه داشت. خرید کامل شرکت‌هایی که قبلا با همکاری دیگر بازیگران صنعت فعالیت می‌کردند، یکی از فعالیت‌های مهم بوش در این سال‌ها بوده است. آن‌ها شرکت‌های ZF Lenksysteme و Bosch and Siemens Hausgerate را خریداری کردند که پایه‌های حوزه‌های جدید فعالیت همچون لوازم خانگی متصل به اینترنت و خودروهای خودران را بنا کرد.

بوش / Bosch

 

آزمایش میدانی خودروهای خودران

خودروهای خودران در سال‌های اخیر نه‌تنها بوش بلکه بسیاری از بزرگان دیگر صنایع را هم به خود درگیر کرده‌اند. مهندسان بوش با جدیت توسعه‌ی فناوری‌های جدید را در این حوزه ادامه می‌دهند و محصولات خود را در شبکه‌ی گسترده‌ی اتوبانی آلمان و همچنین کالیفرنیا آزمایش می‌کنند. بوش برای اولین‌بار رادار کنترلی خودرو را در سال ۲۰۰۰ معرفی و سپس سیستمی برای ترمزگیری و حرکت اتوماتیک خودرو در ترافیک‌های شهری ابداع کرد. با توسعه‌ی فناوری‌ حسگرها و نرم‌افزارها در سال‌های آتی، فناوری‌های بوش به‌مرور به بزرگراه‌ها، جاده‌ها و خیابان‌ها راه پیدا خواهند کرد. برند آلمانی پیش‌بینی می‌کند که تا سال ۲۰۱۳۰، شاهد ورود خودروهای کاملا خودران به خیابان‌های شهری خواهیم بود.

بوش / Bosch

 

مرکز تحقیقات بوش در رنینگن آلمان

شرکت‌های باسابقه‌ی صنعتی مانند بوش، علاوه‌بر تمرکز روی تولیدات پرچم‌دار خود همواره از فناوری‌های جدید هم استقبال کرده‌اند. همین روند موجب فعالیت و حیات طولانی‌مدت آن‌ها و شکست رقبا شده است. بوش در سال‌های اخیر با درک ظرفیت فناوری‌هایی همچون اینترنت اشیاء، قصد دارد تا در این حوزه‌ها هم فعالیتی جدی داشته باشد.

اینترنت اشیاء و خدمات وابسته به آن، فرصت‌های بی‌شماری را برای بوش ایجاد می‌کند. قطعا آلمانی‌ها می‌دانند که برای رشد بیشتر در حوزه‌ی جدید، علاوه‌بر روندهای سنتی نیاز به مهارت گسترده در نرم‌افزار، مدل‌های کسب‌وکاری مبتنی بر اینترنت و حفاظت داده دارند. آن‌ها قصد دارند تا حوزه‌های مذکور را در آینده‌ی بلندمدت با هم ترکیب کنند تا انواع دستاوردها اعم از خودروهای خودران، خانه‌های هوشمتد و ارتباط هوشمند بین ماشین‌آلات کارخانه‌ای را به جهانیان عرضه کنند.

بوش امروز به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین برندهای حوزه‌ی مهندسی در جهان خود را اثبات کرده است. آن‌ها علاوه‌بر فعالیت‌های تولیدی و تحقیقاتی گسترده، طبق نظر و سیاست‌های بنیادی موسس خود، فعالیت‌های خیرخواهانه را نیز به‌عنوان زمینه‌ای اصلی از فعالیت‌ها در نظر دارند. درحال حاضر، ولکمار دنر به‌عنوان مدیرعامل بوش مشغول به کار است. آن‌ها بیش از ۴۰۰ هزار کارمند در سرتاسر جهان دارند و درآمد شرکت در آخرین آمار، ۷۸ میلیارد یورو بیان شد.





تاريخ : شنبه 31 فروردين 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |